dilluns, 12 de desembre del 2016

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous





Ruta circular al mirador del puig Rodó, 

a la serra del Corb

 

Les Preses, serra del Corb, Garrotxa

 

Serralada Transversal catalana

Parc Natural Zona Volcànica de la Garrotxa

 

     Aquesta ruta circular al mirador de Puig Rodó ens portarà a ascendir a aquesta talaia privilegiada situada a la serra del Corb, a llevant del poble de les Preses i a migjorn del nucli volcànic principal de la Garrotxa, dins del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Recorrerem esplendorosos boscos de roure, faig, pinedes de pi roig i alzinars, i gaudirem de vistes panoràmiques sobre la ciutat d'Olot, els Pirineus més orientals i els volcans de la Garrotxa des del mirador de Puig Rodó, a més de visitar el volcà del Racó de baixada al bonic poble garrotxí de les Preses.


Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous

Panoràmica de la zona volcànica des del mirador de Puig Rodó.


     L'itinerari comença a l'antiga estació del tren de les Preses i puja pel camí dels Bous fins a l'àrea recreativa de Xenacs. Segueix per la carena de la serra del Corb passant pel puig de les Aulines i el puig Bronzer, el punt més alt del recorregut, a 922 m. d'altitud. Continua cap a llevant fins al pas dels Marbolenys i retorna pel vessant obac cap al collet del Puig Rodó i ascendeix al mirador de Puig Rodó, a 906 m. , talaia privilegiada sobre la Garrotxa. Des d'allà retorna a l'àrea recreativa de Xenacs i descendeix per la carena septentrional de la serra de Xenacs fins al volcà del Racó, on gira cap al vessant de ponent per retornar a les Preses.


Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous

Panoràmica dels Pirineus orientals des de la serra del Corb.


Durant el recorregut, gaudirem del patrimoni natural de la Garrotxa i de les vistes panoràmiques des dels diferents miradors. Descobrirem els boscos caducifolis de la serra del Corb i l'alzinar característic de les zones solelles de la Garrotxa, on la frescor dels boscos atlàntics contrasta notablement amb l'aridesa i la monotonia de l'alzinar dels punts més elevats i solells de la serra del Corb.


Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous

Panoràmica del Puigsacalm des de la serra del Corb.


     La serra del Corb, per on transcorre aquest itinerari, pertany a la Serralada Transversal catalana, també anomenat territori olositànic. Està situada al vell mig de la Garrotxa, al sud d'Olot i a llevant del poble de les Preses, formant part de la Baixa Garrotxa. La serra del Corb es prolonga cap a llevant amb la serra de Finestres i la de Rocacorba, i la seva altura màxima és el cim de puig Rodó, a 933 m. d'altitud. El rocam de la serra del Corb és majoritàriament sedimentari, format per gresos que li donen un aspecte abrupte en el seu vessant nord. Als peus de la serra del Corb, al vessant septentrional, i trobem la principal zona volcànica de la Garrotxa amb volcans prou coneguts com el puig Jordà, el volcà del Racó o el Croscat, i la singular fageda d'en Jordà, assentada sobre una antiga colada de lava. Cap al vessant meridional, els vessants són més suaus i davallen cap a la vall d'Hostoles. El clima d'aquesta zona, amb una important pluviositat, ha caracteritzat el paisatge que n'és un dels principals al·licients, amb el notable contrast entre els boscos atlàntics i centreeuropeus i el bosc mediterrani.



Potser també t'interessa:



Punts forts de la ruta:

  •  Les vistes panoràmiques des del mirador de puig Rodó.
  • Els volcans de la Garrotxa.
  • Els boscos i el notable contrast del paisatge de l'obaga i la solana de la serra del Corb.
  • Els avencs de la serra del Corb.


 ITINERARI SOBRE MAPA


Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous

Itinerari sobre mapa de l'ICC fet amb el CompeGps


FITXA TÈCNICA

Tipus: ruta circular
Distància: 10,45 km
 
Desnivell: +/- 700 m
 
Dificultat: moderada. Itinerari que supera un desnivell notable en poca distància. El recorregut transcorre per boscos, en terreny de mitja muntanya, per diferents tipus de senders que, tot i senyalitzats, és necessari reconèixer els accidents geogràfics per orientar-se.
Itinerari recomanat a persones habituades a caminar per terreny de mitja muntanya.
 
Temps aprox. (sense parades): 3h20'
 
Altitud màxima: 922 m
 
Altitud mínima: 464 m
 
Punt d'inici: oficina d'informació de les Preses (antiga estació).
 
Època: tot l'any, evitant les hores de màxima insolació a l'estiu.
Observacions: a la zona recreativa de Xenacs hi ha un bar-restaurant. La carretera de les Preses a l'àrea recreativa de Xenacs té el trànsit regulat. +info
Consulta la previsió meteorològica.
Recomanacions: si voleu comprar productes de proximitat, us recomanem la botiga de Can Central, davant del restaurant Vertisol, a la ctra. d'Olot a Santa Coloma. +info
Mapa recomanat:
Parc Natural Zona Volcànica de la Garrotxa - Escala 1:25.000 Ed.Alpina
Accés al punt d'inici: des de Vic, agafar la C-17 i continuar per la C-37 direcció a Olot. Passem els túnels de Bracons i a la rotonda agafem la 3a. sortida direcció Olot per la C-152, que seguim poc més 1,5 km per girar a la dreta just a l'entrada de les Preses, i el següent carrer a l'esquerra per l'avinguda de l'Estació fins a l'oficina de turisme de les Preses (37 km i 30 min).

TRACK DE LA RUTA


Powered by Wikiloc


Descarrega't el track!

PERFIL ALTITUDINAL

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
Perfil altitudinal de l'itinerari realitzat amb el CompeGps



Subscriu-te al blog si t'interessa conèixer més rutes!


      Comencem el recorregut a l'antic edifici de l'estació de tren de les Preses, ara reconvertit amb l'oficina de turisme.
Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
Antiga estació de tren de les Preses.


Sortim direcció N., girem pel carrer dels Teixos i arribem a la plaça Major de les Preses, just davant de la magestuosa església de Sant Pere. Girem a la dreta i seguim pel carrer de l'Hospital direcció al cementiri.

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
La boira garrotxina a primera hora del matí.

Continuem per pista entre camps fins a l'entrada d'una casa, on seguim les indicacions de l'itinerari núm. 10 del Parc Natural direcció a l'àrea recreativa de Xenacs pel camí dels Bous, també senyalitzat amb pintura groga.

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
La roureda amb boix


Remuntem pel bosc humit i frondós, poblat principalment per roures martinencs i arbres de fulla caduca com l'auró blanc (Acer campestre) amb un sotabosc de boixos (Buxus sempervirens).

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
La fageda amb boix.

Més amunt apareix la típica fageda dels boscos atlàntics, amb el faig com espècie dominant i petites plantes típiques dels boscos humits com la búgula (Ajuga reptans), l'heura (Hedera helix), el mill gruà (Lithospermum purpurocaeruleum) o la consolda menor (Symphytum tuberosum).

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
Búgula (Ajuga reptans)
Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
Consolda menor (Symphytum tuberosum)
Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
Mill gruà (Lithospermum purpurocaeruleum)


El camí puja pel llom, fent llaçades pel vessant obac, i remunta sense pietat el fort pendent fins a arribar a la carretera.

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
La fageda de la serra del Corb

Un cop a la carretera ens desviem per arribar al mirador del camí de Torre Murià, que queda allà mateix i des d'on podem gaudir d'unes impressionants vistes sobre el Pirineu oriental.

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
Vistes al Pirineu des del mirador de Torre Murià
Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
El Puigsacalm pujant cap a Xenacs.

Retornem a la carretera i la seguim un tros per deixar-la més endavant per un corriol a l'esquerra que ressegueix el faldar de la muntanya paral·lel a la pista asfaltada.

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
La fageda pujant cap a Xenacs.

El corriol transita per boscos humits i obacs, poblats per faig (Fagus sylvatica), pulmonària (Pulmonaria affinis), tortellatge (Viburnum lantana) i xuclamel xilosti (Lonicera xylosteum). Aprofitant les petites clarianes, gaudim de vistes sobre el Puigsacalm, que queda a ponent de la serra del Corb, a l'altra banda de la vall d'en Bas.

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
L'alzinar muntanyenc de la serra del Corb.

Més amunt dels 700 metres, i a prop de l'àrea recreativa de Xenacs, apareix l'alzinar amb bruc, i tot seguit trobem la cruïlla del camí de les Barrincoles. Seguim amunt i arribem per entremig d'una pineda de pi roig a l'àrea recreativa de Xenacs, on hi ha un restaurant.

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
Àrea recreativa de Xenacs.

Des del restaurant, agafem un camí que s'enfila per la carena direcció al serrat Gros i el puig d'en Vila. Seguim el sender direcció sud, que ascendeix suaument cap al serrat Gros per un alzinar amb bruc, passant per la bassa de Detres, i continua per l'alzinar força esclarissat, amb vista al sud-oest, cap al Collsacabra.

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
L'alzinar al serrat Gros.
Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
Vistes del Collsacabra des del serrat Gros.

Recorrem el serrat Gros per la carena, direcció a llevant, i passem pel puig de les Aulines i el puig Bronzer, de 922 m, el punt més elevat de l'itinerari d'avui. Davallem direcció est fins després del pas dels Marbolenys i just abans del coll de Bas, on trobem una cruïlla. Deixem la direcció que portàvem i girem al NO per seguir direcció al mirador de Puig Rodó i Xenacs, pel vessant obac de la serra del Corb.

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
La fageda del vessant nord de la serra del Corb.

El paisatge ha canviat totalment, hem passat de l'alzinar mediterrani de la part més alta i solella de la serra del Corb, al bosc humit i de caràcter atlàntic, poblat majoritàriament per faigs i algun auró, que cobreix els faldars obacs i força abruptes del vessant nord.

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
El joliu (Scilla lilio-hyacinthus)
Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
El buixol (Anemone ranunculoides)

Passem l'avenc del clot dels Cingles, d'origen càrstic, i continuem flanquejant el vessant ombrívol, sempre a la mateixa altura. Més endavant trobem una font, que no raja, i continuem per una bonica fageda amb joliu (Scilla lilio-hyacinthus) i buixol (Anemone ranunculoides), típica dels boscos humits de la serralada Transversal.

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
Estrep rocós arribant al puig Rodó.

Finalment arribem al collet de Puig Rodó, i ascendim sense cap dificultat pel camí força trepitjat el contrafort del mirador de Puig Rodó.

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
El mirador de Puig Rodó.

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
Vistes sobre la zona volcànica des del mirador de Puig Rodó.

Des del cim, on hi ha una taula d'orientació i una senyera, gaudim d'una àmplia panoràmica sobre els volcans de la Garrotxa i la fageda d'en Jordà, amb la ciutat d'Olot a l'esquerra, el Puigsacalm a ponent, i més al nord, l'Alta Garrotxa i els Pirineus més orientals.
Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
La ciutat d'Olot des del mirador.

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
El Puigsacalm des del mirador de Puig Rodó.

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
El vessant nord de la serra del Corb.

Després de gaudir d'un merescut descans, emprenem la tornada desfent el camí cap al collet, i seguint ara el sender direcció oest, passem per l'avenc del Teixó i l'avenc del Clot de les Grípies, on just al costat hi ha una reproducció d'una pila carbonera.

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
L'avenc del Teixó.

Arribem a l'àrea recreativa i continuem direcció nord, per un bosquet de pi roig, fins al mirador de Xenacs, des d'on també es pot gaudir d'unes bones vistes sobre la cubeta olotina i l'Alta Garrotxa.

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
Olot des del mirador de Xenacs.
Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
Pineda de pi roig al mirador de Xenacs.

Tornem uns metres enrere i prenem un camí que davalla amb força a la dreta, pel vessant de ponent, i segueix la carena nord de la serra de Xenacs, per entremig de l'alzinar. El corriol perd altura sense treva, i davalla per un fort pendent fins al volcà del Racó, on a prop hi ha la masia del Racó.

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
El volcà del Racó.
Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
El volcà del Racó.
Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
El Puigsacalm des del volcà del Racó.
Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
La fageda baixant cap a les Preses.

En aquest punt, enllacem amb el GR2 que ve de Santa Pau, i el seguim direcció sud, per una bonica fageda, fins a trobar el mas de Can Liu i arribar a la zona esportiva de les Preses.

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
Can Liu, arribant a les Preses.

Continuem fins a la plaça Major i desfem el camí d'aquest matí fins a l'antiga estació de les Preses, punt final del recorregut.

Mirador del Puig Rodó pel camí dels Bous
Sant Pere de les Preses.



Ruta realitzada a mitjans d'abril del 2016.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la teva visita. Valorarem el teu comentari per incloure'l al blog.