dijous, 7 de maig del 2015

LANTANG ABANS DEL 25 D'ABRIL DE 2.015

LANTANG abans del 25 d'abril de 2.015 


     Nepal, situat entremig de dues potències asiàtiques, la Xina i l'Índia, és conegut per ser el país que té més muntanyes que superen els 8.000 m., entre elles la més alta de totes, l'Everest, de 8.848 m. d'altura. Però aquests dies Nepal ha estat notícia a tots els diaris, TV, ràdios i xarxes socials del món per una gran tragèdia: el terratrèmol de magnitud 7,9 de l'escala Richter que ha sacsejat el país, devastant gran part del territori, destruint milers d'edificis i cases, i causant milers de morts i ferits. El terratrèmol i les seves posteriors rèpliques també han causat nombroses esllavissades de fang, pedres i neu, les més mortíferes a la zona de Langtang, al districte de Rasuwa.

Rasuwa és el districte més petit del Nepal pel que fa a territori i té una població estimada de més de 43.000 habitants. La capital del districte és Dhunche, i està situada a 120 km. al nord-oest de Katmandú.
    


AIXÍ ERA LANGTANG ABANS DEL 25 D'ABRIL DE 2015 from espinelves alba on Vimeo.


     Langtang era conegut per ser una important destinació de trekking relativament propera a la ciutat de Katmandú, amb molt bones vistes de l'Himàlaia i del Lantang Lirung, i geogràficament i culturalment molt propera a Tibet, a on vivien molts refugiats tibetans i gent de l'ètnia tamang, budistes i practicants de l'antiga religió Bon-po.

     L'enorme sacsejada del terratrèmol va fer que la gran quantitat de neu acumulada el passat hivern sobre els vessants de les muntanyes de la vall, caigués formant nombroses allaus de neu, pedres i fang que han enterrat, literalment, pobles i gent.  

Langtang ha desaparegut del mapa literalment ...

(les imatges de satèl·lit així ho mostren), tan sols ha quedat una casa dempeus de les més de 60 que hi havia. Altres pobles de la vall també han quedat enterrats o greument afectats, és el cas de Mundu, Godhatabela o Kyanjin Gompa. El terratrèmol es va produir el dissabte 25 a les 11:41 h. del migdia (hora local), l'hora de dinar dels nepalesos. Per sort aquell dia les escoles estaven tancades, fet que va evitar que hi haguessin més morts, i al ser de dia molta gent eren treballant als camps. El que per molts va ser una sort, per la gent de Langtang i els senderistes que estaven a la zona no ho va ser: les "lodges" (hostals) de Langtang estaven plenes de senderistes esperant el dinar quan el terratrèmol i la posterior allau va arrasar el poble. Han mort més de 170 persones del poble i es desconeix la xifra de senderistes que hi pot haver enterrats sota els metres de neu, roques i fang que cobreixen el poble.

     L'epicentre del terratrèmol es va situar al districte de Lamjung, a mig camí entre les dues principals ciutats del país: Katmandú i Pokhara, a una de les zones més habitades del país. Katmandú és considerada pels experts la ciutat més perillosa del món pel que fa als moviments sísmics: l'últim gran terratrèmol que va destruir la ciutat va produir-se el 1934. Les regions oest i central, que inclouen els districtes de Bhaktapur, Dhading, Katmandú, Kavrepalanchock, Lalitpur i Nuwakot, Rasuwa, Sindhupalchok dins de la zona de Bagmati, i els districtes de Gorkha, Larjung, Kaski i Manang dins de la zona de Gandaki, són els més afectats. Es creu que la xifra de morts podria superar els 10.000, tot i que d'altres fonts diuen que podria arribar-se als 45.000 morts. S'haurà d'esperar més temps per saber-ho, ja que a molts dels pobles encara no s'hi ha pogut arribar, ja sigui perquè les esllavissades han bloquejat les carreteres o senzillament perquè només si arriba caminant (a vegades estan a alguns dies de marxa a peu).

     S'estima que la població del Nepal és de quasi 31 milions de persones, moltes de les quals viuen a la zona afectada pel terratrèmol. És un dels països més pobres del món, on una quarta part de la seva població viu per sota del llindar de la pobresa. Té un 46% d'atur i un 75% de la població viu de l'agricultura, que principalment és de subsistència. Els seus principals ingressos vénen del turisme i dels diners que envien els immigrants nepalesos que treballen, sovint sota condicions d'esclavatge, als països de l'Orient Mitjà.

     Al poble de Langtang només si arriba després de 2-3 dies de marxa a peu des de Syabrubesi, està situat al sud de la serralada de Langtang i dins del Parc Nacional de Langtang. És una ruta popular entre els senderistes i molt freqüentada en aquesta època, fet que ha comportat la desaparició de molts d'ells, possiblement sota les restes de les allaus junt amb molts d'altres nepalesos.

     Les imatges i notícies que ens arriben dels testimonis de la tragèdia són desesperançadores...


Subscriu-te al blog de Ressotaelspeus!

 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la teva visita. Valorarem el teu comentari per incloure'l al blog.