dijous, 29 de gener del 2015

Ruta pels altiplans de Tavertet

 

 

 

RUTA PELS ALTIPLANS DE TAVERTET

EL COLLSACABRA

 

Ruta realitzada el 24 de gener de 2.015 amb la Mònica, en Flores, en Gil i en Sergi.

 

     Continuem amb les rutes per embarassades, ara ja de més de 7 mesos! Avui havia de trobar una ruta planera, on hi toqués el sol, i de curta durada per poder ser a dinar a casa. La proposta una ruta per Tavertet, un lloc molt maco i prop de casa.

Les cingleres de Tavertet
     
    Els cingles de Tavertet es troben situats al límit del Collsacabra amb les Guilleries, sobre el pantà de Sau, a l'est de la Plana de Vic. Aquesta zona forma part de la Serralada Transversal, i administrativament, pertany a la comarca d'Osona. El Collsacabra es caracteritza pels seus relleus tabulars, formats per grans altiplans envoltats de cingleres que s'han format degut a l'erosió dels materials sedimentaris de l'Eocè: margues, calcàries nummulítiques i gresos.


    
     L'itinerari surt del poble de Tavertet i recórrer l'altiplà passant per la masia de Monteis, ressegueix els plans entre boscos d'alzines i roure martinenc, i arriba fins al collet de Rajols.  Des d'aquí s'ascendeix per la carena, al Pedró de Rajols, el punt més alt del recorregut. Després baixa per una frondosa fageda direcció NO fins al coll, i gira cap al SO passant per la solana de Sant Corneli fins a l'ermita del mateix nom, on trobem un dolmen. Des d'aquí retorna cap a Tavertet enllaçant amb el camí d'anada passada la casa del Pontí.

Perfil altitudinal
Reproducció mapa ICC, ED50 a escala 1:25.000 de la zona de Tavertet

Recorregut: 12,38km.
Desnivell: 373m.
Punt més alt: 1.187m.
Punt més baix: 846m.
Durada: 3h15' (sense parades).
Dificultat: fàcil (la major part del recorregut és per pista i camins planers).
Observacions: Gran part del recorregut es troba dins l'Espai Protegit del Collsacabra.
No trobarem aigua en tot el recorregut.
Mapa de la zona: El Collsacabra, Editorial Piolet, escala 1:25.000.
Enllaç al wikiloc

Cavalls abrigats de bon matí: fa molt fred!
Detall de la façana de la masia del Pla de Monteis

La perdiu (Alectoris rufa)


     La perdiu (Alectoris rufa) és un ocell de la família dels Faciànids. És una espècie sedentària i sovint la veurem als camps de cereals de la Plana de Vic o en zones de secà amb matolls baixos, com és el lloc on la vam veure, al Pla de Monteis. Menja llavors, herbes, fruits i insectes, i fa el niu a terra, on pon entre 8 i 14 ous. Córrer amb rapidesa i fa vols curts. És una espècie cinegètica molt empaitada pels caçadors a l'hivern.



Les curioses formes del gres (Formació Folgueroles)

     Els gresos que trobem durant el recorregut són els anomenats gresos de la formació Folgueroles, l'estrat superior que forma les cingleres de Tavertet. Aquests gresos també els trobem a la zona de Savassona, a les Guilleries. Aquestes roques són sediments marins, igual que les margues i calcàries d'aquestes cingleres, que es van formar per l'assecament de l'antic mar que cobria aquesta zona fa 40 milions d'anys, a l'època de l'Eocè.




Rastres del porc senglar en un tronc de pi roig
      El porc senglar (Sus scrofa) és un mamífer de la família dels Súids. A Catalunya el podem trobar des de la costa a l'alta muntanya, ja que s'ha adaptat a tot tipus d'hàbitats. És una espècie omnívora, és a dir, que menja de tot: baies, arrels, fruits, tòfones, ous, petits ocells i, fins i tot, altres animals morts.  Els adults poden arribar als 100kg. de pes. És de costums habitualment nocturns, i durant el dia jau al jaç. Els mascles adults solen anar sols, a excepció de l'època de zel, i les femelles solen formar grups d'entre 4-5 femelles amb les seves cries. Actualment l'espècie està en augment i és molt perseguit pels caçadors.


Trepitjant neu
La protagonista de rutes per embarassades

Ermita de sant Corneli

Campana de sant Corneli


Retornant a Tavertet


Ara mateix no seria gens fàcil pagar la multa!


Subscriu-te al blog de Ressotaelspeus!

 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per la teva visita. Valorarem el teu comentari per incloure'l al blog.